当前位置: 无需申请自动送首页 > 无需申请自动送热点

D(emountable)办公大楼,荷兰 / cepezed

  • 2020-04-03 10:22
  • 专业分类:无需申请自动送设计

来源:谷德设计网

如有侵权,请联系删除


D(emountable)办公大楼位于荷兰代尔夫特,是一座现代、可持续且可以完全拆除的独特无需申请自动送,与市中心历史悠久的无需申请自动送群形成了鲜明对比。项目场地由该无需申请自动送的设计方cepezed事务所所有。

Building D(emountable) is a modern, sustainable and fully demountable structure on the site of a historic, monumental building complex in the center of Dutch city Delft. This site is owned by cepezed, an agency with expertise in the development, the design and the realization of buildings.

▼大楼外观,exterior view ©Lucas van der Wee / cepezed

 

轻量、灵活、零气体
Lightweight, flexible and gas-free

D(emountable)大楼是在拆除状况不佳的既有无需申请自动送物之后,基于完全相同的场地面积建造。大楼的尺度为11.5×21.5米,共包含四个楼层,每层提供200平方米的可租用面积。除了可拆卸和可重新安装外,该无需申请自动送还具有超轻量的特征:材料的使用量被减少到最低。无需申请自动送内部的布局也极为灵活,不仅没有设置任何气体管道,还配备以热回收的功能。除了首层空间由混凝土浇筑而成,无需申请自动送的所有组件均由干式安装的模块构成。

▼无需申请自动送具有超轻量的特征,a super lightweight structure ©Lucas van der Wee / cepezed

Building D(emountable) has exactly the same footprint as the existing building that was no longer good and was demolished. It measures 11 by 21.5 meters and has four floors of about 200 square meters of lettable floor area each. In addition to being demountable and remountable, the structure is also super lightweight: the use of materials is kept to an absolute minimum. The building is also completely flexible in its arrangement, has no gas connection and is equipped with heat recovery. The ground floor is made of poured concrete, but otherwise, all building components are modular and dry mounted. Supreme simplicity has been an important principle in the design.

▼首层空间,ground floor view

 

钢材、木材和玻璃
Steel, wood, and glass

D(emountable)大楼由精心优化过的无需申请自动送套件构成,拥有一个钢制的、极度轻薄的预制主体支撑结构。承重楼板和屋顶由预制的轻质单板层积材(LVL)构成。LVL组件的轮廓从外部清晰可见,成为无需申请自动送美学的一部分。地板由部分回收的PVC材料制成。

▼结构拆解示意,axon exploded ©cepezed

Building part D(emountable) consists of a rationally optimized building kit with a steel, prefabricated and extremely slender main supporting structure. The structural floors and roof are made of lightweight wooden Laminated Veneer Lumber (LVL) elements that are also prefabricated. The ribs of the LVL elements remain fully visible and are part of the building’s aesthetics. The PVC finishing floor is made of partly recycled PVC.

▼灵活布局的室内空间,the building is completely flexible in its arrangement ©Lucas van der Wee / cepezed

整个无需申请自动送没有任何窗框,双层的中空玻璃被直接安装在钢结构上。近乎完全透明的立面在内部空间和外部世界之间建立了强烈的视觉和空间关系。纵向分布的板条可以开启以实现自然通风。这座有着强烈现代感的无需申请自动送稳稳地锚固于地面,与周围历史悠久的无需申请自动送群形成了鲜明而有趣的对照。

The building has no window frames: the double-layer insulating glass is mounted directly on the steel structure. The facade is largely transparent, which makes for strong sightlines and relations between the inner and outer world. Vertical slat strips can be opened for natural ventilation. The down-to-earth, modern building strikingly and interestingly contrasts with the historic existing buildings. This also renders it illustrative for the way cepezed approaches the combination of new and historic construction.

▼双层的中空玻璃被直接安装在钢结构上, the double-layer insulating glass is mounted directly on the steel structure ©Lucas van der Wee / cepezed

▼纵向分布的板条可以开启以实现自然通风,Vertical slat strips can be opened for natural ventilation ©Lucas van der Wee / cepezed

 

气候
Climate

无需申请自动送的结构特性使其犹如一座巨大的防火设施,除了楼梯间设有防火隔断,绝大部分的空间都无需再使用防火材料。室内的温度控制完全通过送气来完成。每个楼层的天花板均结合以空调系统,此外,无需申请自动送还配备了热交换器,以及用于遮阳和挡光的卷帘。

The entire building functions as one large fire compartment. As a result, little material was required for fire-resistant measures; only the stairwell has a fire-resistant partition. All climate control works on air. On each floor, air conditioners that also take care of heating are integrated in the ceiling. In addition, the building is equipped with a heat exchanger. Roller blinds provide sun and light protection.

▼部分封闭的一侧,view towards the partly enclosed facade ©Lucas van der Wee / cepezed

▼一层和二层平面图,ground floor & 1st floor plan ©cepezed

▼剖面图,sections ©cepezed

Technical sheet
Project: building d(emountable)
Project address: Nieuwelaan 72 , Delft, Netherlands Client: Jan Pesman
Project development: cepezedprojects, Delft
Architect: architectenbureau cepezed, Delft
Interior design: cepezedinterieur, Delft
Structural engineering: IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Consultant mechanical & electrical engineering, consultant building physics, sustainability, acoustics and fire safety Nelissen ingenieursbureau, Eindhoven construction coordination: cepezedbouwteam, Delft Contractor steel construction: Voortman Steel Construction, rijssen
contractor electrical and mechanical installations: Kuijpers Utiliteit Midden-Noord B.V, De Meern
Wood floring: Metsä Wood / De Groot Vroomshoop
Contractor glass facades: iFS Building Systems, Waddinxveen
Contractor roof: Roof Protection, Arkel
Stairs: EeStairs, Barneveld
Contractor ceilings and custom interior walls: Schelp Bouw & Interieur, Eersel
Wall systems: Qbiq, Alphen aan de Rijn
Pantries: AS Projectinrichters, Poeldijk
Project duration: September 2016 – December 2019
Building area / plot area: 968 m² gfa / 242 m² Photography: Lucas van der Wee | cepezed
Drawings: architectenbureau cepezed 


分享至: